Je kunt op een eenvoudige manier een webformulier of landingspagina maken. Dit doe je door aan de linkerkant in het menu op Web Integratie te klikken. Je ziet dan twee opties verschijnen. Kies voor de tweede optie Ontwikkel een landingspagina of webformulier.

Je kunt nu door middel van het invullen van de gewenste instellingen een webformulier en/of landingspagina maken. Bij het vak Kies type klantinteractie maak je eerst een keuze voor het proces en type webformulier dat je wilt ontwikkelen. Er zijn hier verschillende opties:

  • Een aanmeldformulier dient ervoor om relaties aan te melden voor een bepaalde database.
  • Met het afmeldformulier kunnen relaties zich afmelden.
  • Met het wijzigingsformulier kunnen relaties hun gegevens wijzigen of hun mailfrequentie aanpassen in plaats van dat zij zich afmelden.
  • Verstuur aan vriendin/vriend/collega zorgt ervoor dat relaties de e-mail/nieuwsbrief door kunnen sturen. Zelf heb je inzicht in wanneer en aan wie ze de e-mail doorsturen.
  • Met het request proces kun je bestaande relaties herkennen en daarop verschillende processen ontwikkelen.

Vervolgens geef je het webformulier een naam. Deze wordt alleen gebruikt in de beheeromgeving, niet op je website. Je kunt ervoor kiezen om Gebruik Double Opt-In Bevestiging aan te vinken. Als je hiervoor kiest, krijgt de ontvanger een bevestigingsmail waarbij hij/zij op een link moet klikken om de aanvraag te bevestigen. Hierna wordt deze automatisch in de door jou gekozen database geplaatst. Voor nieuwe relaties is de Double Opt-In een wettelijke verplichting. Als je webformulier daarop gericht is, vink je deze dus altijd aan. Je kunt deze optie ook gebruiken als bevestiging voor bijvoorbeeld de deelname aan een bijeenkomst, de linkklik is dan de bevestiging van deelname. Hierna kan je Verstuur automatisch een opvolgmail aanvinken als je de ontvanger een automatisch bericht wilt sturen. Denk hierbij aan het bedanken voor aanmelding, bevestiging van inschrijving of een ander gepersonaliseerd automatisch bericht. Tevens kun je aanvinken of je zelf de redactie en vormgeving aan wilt passen. Vervolgens kan je bij Mail automatisch nieuwe relatiegegevens kiezen of je een contactformulier met de gegevens van de relatie per mail wilt ontvangen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om abonnementsvormen (bijv. alleen commerciële mails of alleen weekendaanbiedingen) of email frequentie (hierdoor ontvangt de relatie bijv. maximaal één keer per week een mail) toe te voegen.

Geavanceerde opties

Bij Geavanceerde opties kun je een ontwerp kiezen voor je webformulier en hiervan een preview bekijken. Deze toont hoe het formulier er ongeveer uit komt te zien. Als format is het aan te raden om HTML te kiezen. Ook is het aan te raden om de beveiligingscode CAPTCHA aan te vinken. Dit voorkomt dat computersystemen geautomatiseerd bij jou informatie kunnen toevoegen of ophalen.  Tot slot kun je hier kiezen of je een landingspagina wilt instellen. Als je hiervoor kiest heb je uitgebreidere opmaak mogelijkheden voor het webformulier.

Landingspagina

Wanneer je voor het gebruik van een landingspagina hebt gekozen, verschijnt er een vak met de titel: Landingspagina. Je kunt hier een keuze maken voor de achtergrondkleur van het vak. Plaats een koptekst in de vorm van een inleiding of korte instructie. Deze tekst wordt tussen het logo en het formulier getoond. Als je hier niets invult wordt er ook geen koptekst getoond. Je kunt ervoor kiezen om nog een speciaal veld toe te voegen of een afmeldlink in te voegen. Dit doe je door te klikken op de buttons onder het tekstvak. Maak vervolgens een keuze uit de verschillende tekstkleuren en stel een lettertype in. Tot slot kun je een voettekst opstellen, deze verschijnt onderaan het formulier. Hier kun je eventueel ook een speciaal veld toevoegen of een afmeldlink invoegen. Onder de kolom Lettertype wordt een voorbeeld weergegeven van de door jou gekozen opmaak.

Selecteer bij Kies database(s) één of meerdere databases en vink aan welke kenmerkvelden door deze relaties ingevuld dienen te worden op het webformulier. Eventueel kun je de volgorde aanpassen van de kenmerkvelden waarnaar je vraagt. Als je tevreden bent met het webformulier (en landingspagina) ga je naar het volgende menu.

 

Ontwikkel het webformulier

Er verschijnt een pagina met een overzicht van alle kenmerkvelden die gekoppeld zijn aan de door jou gekozen database. Wanneer je een bepaalde vooraf ingevulde waarde wil meegeven aan een bepaald kenmerkveld, kun je dat hier invullen. Meestal wordt dit leeg gelaten, zodat de relatie zelf zijn/haar gegevens kan aanvullen.

Bevestigingspagina en -mail
Deze optie verschijnt wanneer er is gekozen voor een Double Opt-In. Wanneer je hier niet voor hebt gekozen, beland je direct bij de Bedankpagina en -mail. Bij Formulier vertoon opties kun je ervoor kiezen om tekst in te voegen die zichtbaar is op de webpagina, maar je kunt het webformulier ook doorzenden naar een webadres of wijzigingsformulier. Controleer bij Bevestig mail opties of de velden juist zijn ingevuld en pas de tekst voor de bevestig e-mail aan. Dit is de e-mail die klanten ontvangen om bijvoorbeeld hun aanmeldverzoek te bevestigen. Er kan hier gekozen worden voor HTML of een van te voren opgemaakt template/emailcampagne. Als je alles naar wens hebt ingevuld, ga je naar het volgende menu.

Bedankpagina en -mail
Er verschijnt nu een pagina met Pas de boodschap en vormgeving aan en Bedankt mail opties. Hier kun je de tekst voor de bedankt webpagina en de tekst voor de bedankmail aanpassen. Ook hier kun je er weer voor kiezen om klanten in dat geval door te zenden naar een webadres of wijzigingsformulier. Het gaat hier dus bijvoorbeeld om het bericht dat klanten ontvangen als dank voor hun aanmelding.

Foutmelding
Tot slot kun je bij Foutmelding opties de tekst voor een foutmelding mededeling aanpassen of doorzenden naar een webadres. Dit is wat klanten zien wanneer er bijvoorbeeld iets fout gaat bij hun aanmelding.

Je webformulier is nu klaar voor gebruik. Je kunt ervoor kiezen om het webformulier in de vorm van een link of in zijn geheel op je website te plaatsen. Voor het invoegen van een link gebruik je de URL. Deze kopieer je naar de gewenste plek in jouw emailcampagne/nieuwsbrief. Als je het webformulier zelf op je website wilt weergeven, kopieer je de HTML code of het JAVA script naar de gewenste plek. Dit doe je door bij Toon landingspagina’s en webformulieren Webintegratie2onder de kolom Actie te klikken op kopieer HTML/URL KopierenHTML.